Ont i magen – förstoppning

Trög mage?

Om du har ont i magen, hård mage och är förstoppad blir det svårt att få ut avföringen, magen blir hård. Tillfällig förstoppning kan bero på att du har förändrat något i ditt sätt att leva eller att du druckit för lite. Mer långvariga problem kan också uppstå av olika livsstilsfaktorer och vanor som toalettbesök och fysisk aktivitetsnivå. Förutom att det gör ont i magen känner du dig ofta uppblåst när du är förstoppad. Du kan också må illa.

När du har förstoppning är du trög i magen och det kan också göra ont i magen. Ofta räcker det att dricka mer vätska och att äta mer fiberrik mat. Det finns även receptfria läkemedel som du kan använda.Förstoppning drabbar alla nån gång då och då men barn och äldre personer har lättare att få förstoppning. Det är för det mesta ofarligt, men kan ibland vara ett tecken på en sjukdom.

PROIBS®, pulver som blandas till dryck med citrussmak, är en certifierad medicinteknisk produkt (CE 0481). PROIBS® innehåller växtextrakt AVH200® och används för lindring av IBS-symtom såsom; uppblåsthet, buksmärta, gaser, diarré och förstoppning.

Tag 1–2 påsar dagligen. Från 13 år. Vid graviditet, amning, diabetes eller långvariga besvär med magen rådfråga läkare före användning. Läs instruktionerna noggrant före användning. Distributör Nordic Drugs AB. www.nordicdrugs.se.  2024 06.

Symtom vid förstoppning

Avföringsfrekvens är väldigt personligt. Det skiljer sig från person till person vad som är normalt antal per dygn och per vecka. Tecken på förstoppning är:

 

 • hård och spänd mage
 • uppblåst mage
 • smärta vid toalettbesök
 • svårigheter att tömma tarmen helt
 • illamående
 • aptitminskning

I de flesta fall behövs ingen behandling – förstoppningen brukar upphöra av sig själv efter några dagar. För att tarminnehållet ska bli mjukare krävs generellt ett större intag av vätska och fiberrik kost. Även läkemedel kan hjälpa magen att komma i balans.

Vad beror förstoppning på?

Förstoppning är helt enkelt när det tar för lång tid för mat och dryck att passera genom tjocktarmen. Då hinner tarmen suga upp för mycket vatten så att innehållet blir hårt och torrt. Det kan bero på att du inte dricker tillräckligt eller äter för lite fibrer. Stillasittande kan också göra dig hård i magen.

 

Magen reagerar på yttre faktorer, som stress, kostförändringar och rörelsemönster. Förstoppning, precis som diarre och uppblåst mage, är ett vanligt symtom för de personer som är drabbade av IBS.

 

Läkemedel mot järnbrist och för stark smärtlindring; sjukdomar som diabetes och ämnesomsättningsrubbningar; graviditet, menstruation och hormonförändringar kan också vara orsak till förstoppning.

Vad kan jag göra själv?

Du kan själv göra flera saker för att förstoppningen och ont i magen ska gå över. Ofta kan du förebygga och behandla förstoppning genom att dricka mer vatten och äta produkter som som är fiberrika som tex fullkornsbröd, frukt och grönsaker, men det kan ta tid innan förstoppningen blir bättre. Här följer några bra saker att ta med sig för att förebygga och behandla förstoppning och ont i magen.

 1. Drick mycket
 2. Ät fiberrik och lösande mat

 

Ät lösande och fiberrik mat om du är förstoppad. Tex:

 

 • hela linfrö och grova gryner som havre, vetekli
 • grönsaker särskilt morötter, broccoli, blomkål, bönor och ärtor
 • frukt – speciellt katrinplommon, fikon, aprikoser och päron
 • fullkornsprodukter som fullkornspasta, fullkornsbröd

 

 1. Drick ännu mer när du ökar mängden fiberrik mat
 2. Var fysiskt aktiv
 3. Gå på toaletten när du behöver
 4. Fundera över dina läkemedel
 5. Använd receptfria läkemedel

 

 • Mjukgörande laxermedel
 • Mikrolavemang eller stolpiller
 • Tarmretande laxermedel
 • Läkemedel om du har svår förstoppning

 

 1. Stressa mindre

Källa: 1177.se

Köp PROIBS hos

Läs om våra andra produkter från Nordic Drugs