Mat vid IBS​

Matrutiner och matvanor

Vid IBS symptom är det viktigt att hålla regelbundna rutiner. Det är också viktigt att äta en lagom mängd fiber till varje måltid, att dricka tillräckligt och att motionera. Undvik ett för allt för stort intag av frukt och för mycket fiber bör också undvikas eftersom att det kan trigga IBS symtom.

Ät gärna regelbundet flera gånger under dagen och med jämna mellanrum. Det kan vara frukost, lunch och middag samt 1–3 mellanmål varje dag. Det brukar vara bra att äta med ett mellanrum på ca tre timmar. Om man äter på det viset kan man ofta förbättra tarmfunktionen och tarmvanorna. Gärna små huvudmål och lite större mellanmål.

PROIBS®, pulver som blandas till dryck med citrussmak, är en certifierad medicinteknisk produkt (CE 0481). PROIBS® innehåller växtextrakt AVH200® och används för lindring av IBS-symtom såsom; uppblåsthet, buksmärta, gaser, diarré och förstoppning.

Tag 1–2 påsar dagligen. Från 13 år. Vid graviditet, amning, diabetes eller långvariga besvär med magen rådfråga läkare före användning. Läs instruktionerna noggrant före användning. Distributör Nordic Drugs AB. www.nordicdrugs.se.  2024 06.

Uppdelning av måltider

För att inte få ett för stort kaloriintag när man lägger till mellanmål, kan man dela upp eller minska storleken på huvudmålen. Man kan exempelvis äta frukost vid två tillfällen – hälften hemma och resten på jobbet som ett mellanmål (morgonfika). Sedan kan man äta halva lunchen som lunch och resten som eftermiddagsfika.

Middagen går att fördela på samma sätt. Man kan äta huvuddelen av måltiden vid middagstillfället och resten som ett kvällsmellanmål. På detta sätt blir det inte mer att äta under dagen, men en snällare fördelning för mage och tarm som också kan ge lindrade symtom.

Mat och dryck – vad ska jag undvika?

Våra magar är olika. Det finns inget kostråd som hjälper alla eftersom att symtomen skiljer sig åt från person till person. Men många upplever en förbättring när de undviker att äta särskild mat eller vissa livsmedel. Man får pröva sig fram till vilken mat man kan äta och som fungerar för den egna magen.

 

Fet mat och starka kryddor är exempel på mat som kan ge ökade besvär. Kaffe och alkohol påverkar också funktionen i mag-tarmkanalen och kan göra att du blir sämre. Undvik eller ät och drick mindre mängder om du märker att du får mer symtom av särskild mat eller dryck.

 

Om du har mycket gaser i magen så bör du äta mindre av gasbildande mat. Detta kan exempelvis vara kål, lök, paprika och bönor. Ät och drick inte lightprodukter med sötningsmedel eftersom att sötningsmedlet ökar gasmängden i magen. Här kan du läsa mer om vad du kan göra för att minska gaser i magen.

 

Prata gärna med en läkare eller en dietist om vad du kan äta och vad du ska undvika. IBS orsakar ingen näringsbrist om du inte äter en alltför ensidig kost och mindre mängd mat på grund av besvären.

Tips för en bättre maghälsa:

  • Ät regelbundet, lite och ofta – för många hjälper det att äta mindre mängder mat men oftare.
  • Ät långsamt i lugn och ro, och tugga maten väl.
  • Undvik gasbildande mat om du lätt får för mycket gaser i magen
  • Välj laktosfria produkter om du är känslig för laktos.
  • Välj rätt sorts fibrer och i lagom mängd

 

Mer om fibrer

Fiberrik mat är bra om du har förstoppning, men det minskar inte magont. Äter du mycket fiberrik mat kan du till och med få mer besvär. Drick mer vatten när du äter fiberrik mat, för att inte få förstoppning. Välj gärna så kallade lösliga fibrer som finns i exempelvis frukt och grönsaker. Lösliga fibrer kan lindra symtomen, medan så kallade olösliga fibrer kan ge dig mer besvär. Olösliga fibrer kommer framför allt från sädesslag och finns i fullkornsprodukter. Läs mer om fibrer på Livsmedelsverkets webbplats.