Frågor & svar

Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om PROIBS

PROIBS®, pulver som blandas till dryck med citrussmak, är en certifierad medicinteknisk produkt (CE 0481). PROIBS® innehåller växtextrakt AVH200® och används för lindring av IBS-symtom såsom; uppblåsthet, buksmärta, gaser, diarré och förstoppning.

Tag 1–2 påsar dagligen. Från 13 år. Vid graviditet, amning, diabetes eller långvariga besvär med magen rådfråga läkare före användning. Läs instruktionerna noggrant före användning. Distributör Nordic Drugs AB. www.nordicdrugs.se.  2024 06.

Generellt

Är PROIBS ännu en probiotisk produkt?

PROIBS innehåller inte bakteriekultur och är därför inte en probiotisk produkt.

PROIBS har en frisk citronsmak. 8 av 10 användare ger smaken toppbetyget, 5 av 5 möjliga.

Våra magar reagerar olika och det korta svaret är att det är olika från person till person och typ av besvär. Vissa upplever förändringar i toalettrutiner och vissa besvär de första dagarna som dock normalt avtar inom en vecka.

Kliniska studier visar att effekt av PROIBS märks inom några dagar för vissa och upp till några veckor för andra. Vissa användare känner dock skillnad efter betydligt kortare tid. Många som dricker PROIBS går också ner till en portion om dagen efter ett tag eller tar det vid behov med fortsatt gott resultat.

Idag pågår forskning på hur PROIBS påverkar dem som har IBS. I den kliniska utvärderingsrapporten utgår man från att PROIBS funktion i tarmen utgår från den gelbildande och prebiotiska effekten av ingående komponenter. Man menar att gelen som bildas av fibrerna i växtextraktet, ger en fysikalisk barriär som skyddar/stärker tarmslemhinnan i en irriterad tarm. Den fysiska barriären kan även anses främja tarmfloran.

 

Många som lider av IBS får problem av olika sötningsmedel. PROIBS innehåller därför för smakens skull ett naturligt socker som bland annat finns i frukt och som beståndsdel i vanligt bordssocker. Det är kristaller av fruktsocker som man kan se i botten av glaset om man dricker det direkt efter att man blandat PROIBS. Vill man ha en sötare dryck får man vänta en stund tills kristallerna löst sig.

Som jämförelse kan nämnas att ett äpple innehåller hela 5-6 gånger mer fruktos (fruktsocker) än ett glas PROIBS.

PROIBS har även ett relativt lågt energivärde. På ett uppskattat rekommenderat energiintag om mellan 2 200-3 200 kcal per dag (beroende på kön och aktivitetsgrad) motsvarar två glas PROIBS 18 kcal (om allt socker intas) alltså 0,5-0,8% av det dagliga energibehovet. Ett glas äpple- eller apelsinjuice innehåller till exempel 11 gånger mer energi och ett glas lättmjölk 9 gånger mer energi än ett glas PROIBS. Att komplettera kosten med PROIBS kräver alltså ingen stor anpassning av kosten i övrigt för en bibehållen nivå vad gäller energiintag.

Referenser: 1 glas motsvarar i räkneexemplet 200 ml och ett äpple c:a 200g Livsmedelsdatabasen Livsmedelsverket (2013), USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Nej. Det finns inga kända risker för friska med att ta PROIBS. PROIBS ger bland annat ett dagligt tillskott av vitaminerna C och B2.

Apotekens priser kan variera eftersom kedjorna själva sätter sina priser och produkten kan till exempel ingå i olika kampanjer.

Eftersom magproblem kan ha många orsaker, inte minst under graviditet, rekommenderar vi alltid att man diskuterar alla former av behandling inklusive egenvård med sin läkare eller mödravårdscentral under graviditet för att få en individuell bedömning av besvär och behandling.

PROIBS marknadsförs av Nordic Drugs AB.

Nordic Drugs medarbetare, med bakgrund inom läkemedelsindustrin, arbetar bland annat med att utbilda apoteks- och vårdpersonal för att de skall kunna svara på alla tänkbara frågor om PROIBS.

Överkänslighet & allergier

Ger PROIBS några biverkningar?

Inga biverkningar har rapporterats i studier på PROIBS.

PROIBS ska inte drickas om man är allergisk mot något av innehållsämnena.

Nej, PROIBS innehåller inga artificiella (konstgjorda) sötningsmedel.

PROIBS innehåller AVH200® från Aloe Barbadensis Mill.

Utöver AVH200 innehåller PROIBS: Fruktos, inulin, citronsyra, natriumvätekarbonat, askorbinsyra, kiseldioxid, trikalciumfosfat, magnesiumsalter av fettsyror, citronarom, vitamin B2-5 fosfat.

PROIBS innehåller inte gluten, laktos, ägg, nötter eller soja.

Det extrakt från växten Aloe Barbadensis Mill. som är en av ingredienserna PROIBS kommer från en speciell del av växten och skiljer sig i flera viktiga aspekter från andra livsmedelsprodukter och kosttillskott med så kallad ”Aloe vera” som finns på marknaden idag, till exempel olika juicer.

Det växtextrakt som används i PROIBS har ett väldefinierat innehåll vars effekt är dokumenterad i en klinisk studie, utförd på Sahlgrenska sjukhuset.

Köp PROIBS hos

Har du fler frågor?

Har du fler frågor är du alltid välkommen att kontakta oss så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig.

Läs om våra andra produkter från Nordic Drugs