Jultraditionen är många gånger förenad med god mat och dryck. För många är även alkoholhaltiga drycker ett självklart inslag på julbordet – från glöggen och julölen till nubben till sillen. Men alkohol vid IBS kan vara en särskild utmaning. Forskning visar att över en tredjedel av personer med IBS upplever måttliga till svåra besvär efter att ha druckit alkohol. Faktiskt är det bara ett fåtal livsmedel, som kål, lök och kaffe, som kan mäta sig med alkoholens förmåga att trigga IBS-symtom.
Alkohol vid IBS – så påverkas magen
Det är inte bara alkoholhalten som spelar roll för hur magen reagerar. Olika alkoholhaltiga drycker kan påverka mag-tarmkanalen på olika sätt, där faktorer som pH, kryddning och övriga ingredienser spelar en betydande roll. För att förstå effekterna behöver vi titta närmare på hur olika delar av mag-tarmkanalen påverkas.
I matstrupen sker den första reaktionen. Oavsett typ av alkohol slappnar muskulaturen i matstrupen av direkt. Detta påverkar slemhinnorna negativt och kan öka risken för sura uppstötningar och halsbränna, särskilt om du redan har dessa besvär. För många med IBS kan denna effekt kännas nästan omedelbart.
När alkoholen når magsäcken blir skillnaderna mellan olika drycker mer uppenbara. Jästa drycker som vin, öl och champagne ökar magsyraproduktionen betydligt. Glögg, som ofta är baserad på vin, kan ge liknande effekt och den starka kryddningen kan dessutom förstärka reaktionen. Den stora variationen på alkoholhalt och kryddning bland dagens glöggsorter gör det också svårt att förutse hur man reagerar. Intressant nog visar destillerade drycker som whiskey och brandy ett annat mönster – de kan faktiskt minska magsyraproduktionen.
I tarmarna är det främst mängden alkohol som avgör effekten. Mindre mängder kan öka tarmtömningen och ge diarré, medan större mängder istället kan minska tarmrörelserna och orsaka förstoppning. För personer med IBS blir denna balansgång särskilt viktig att vara uppmärksam på. För fler tips om hur du kan hantera IBS inför julen, se vår artikel ”IBS-tips inför julmaten”.
Från glögg till snaps – julens drycker
Under julen möter vi ofta en större variation av alkoholhaltiga drycker än vanligt. Glöggen finns i många varianter, från den alkoholfria till starkvinsglögg med upp till 22 procent alkohol. Den traditionella julölen är ofta mörkare och sötare än vanlig öl, ibland med tillsatta kryddor som kan påverka magen ytterligare. Mumma, som ursprungligen var ett sött öl, består nu ofta av en blandning av porter, portvin eller vin med sockerdricka eller julmust, ibland med tillägg av starksprit.
Det kan vara svårt att avgöra om det är just alkoholen eller den totala ökningen av socker och fett som ger en oroligare mage under julen. Många upplever att deras mat- och dryckesvanor förändras drastiskt under denna korta period. Utöver själva alkoholhalten påverkas magen av kryddning, sötma från både socker och sötningsmedel, eventuell kolsyra och dryckens surhetsgrad.
När det gäller alkohol vid IBS handlar det ofta om att hitta en balans. Det klassiska rådet om måtta håller fortfarande – men det behöver inte betyda total avhållsamhet. Genom att vara uppmärksam på hur olika drycker påverkar just din mage kan du göra medvetna val. Kanske fungerar vissa drycker bättre än andra för dig? Eller kanske handlar det mer om mängden än typen av dryck?
Ett praktiskt tips vid alkohol och IBS är att föra en enkel dagbok över hur olika drycker påverkar dig. Notera inte bara vad du dricker utan också mängden och eventuella andra faktorer som kan spela in, som stress eller särskild mat. På så sätt kan du bättre förutse och hantera eventuella reaktioner, och förhoppningsvis ändå njuta av det du uppskattar mest med julen.
God Jul och Gott Nytt År!
Referenser
Bujanda L. (2000). The effects of alcohol consumption upon the gastrointestinal tract. The American journal of gastroenterology, 95(12), 3374–3382. https://doi.org/10.1111/j.1572-0241.2000.03347.x
Lista på några av julens drycker
Glögg
- Alkoholfri glögg – avalkoholiserad vinglögg eller saftglögg
- Lättglögg – glögg med låg alkoholhalt (max 2,25%)
- Starkvinsglögg – alkoholhalt om minst 14.5 volymprocent (max 22%)
- Spritglögg – brännvin eller cognac som alternativ till vin som bas
- Glühwein – kryddor i vin, ofta mindre sött och mer likt varmt kryddat vin än glögg
Kryddat brännvin
- Destillerad sprit/vodka med näst intill oändlig variation av kryddningar. Exempel är anis, fänkål, kummin, dillfrön, pors, fläder, johannesört, svarta vinbär och pomerans.
Julöl
- En mörk lager av sötare typ, ibland med kryddningar och smaktillsatser.
Mumma
- Mumma består oftast av porter, portvin eller vin blandat med sockerdricka, lageröl eller julmust. Ofta tillsätts starksprit som gin eller brännvin. För vissa är kardemumma en självklar krydda.