Gasbesvär i magen är något som alla människor upplever, men gasbesvär vid IBS (Irritable Bowel Syndrome) kan vara särskilt problematisk. Normalt passerar runt 1-1,5 liter gas genom mag-tarmkanalen varje dygn hos en vuxen person, men för personer med IBS kan denna naturliga process orsaka betydande obehag.
Vad orsakar gaser i magen?
Den största delen av gaserna i magen, hela 90%, kommer faktiskt från luft som vi sväljer ner. Endast omkring 10% av gaserna bildas under själva matsmältningsprocessen. Vi sväljer cirka 70 gånger i timmen under vår vakna tid, vilket förklarar varför så mycket luft kan hamna i magsäcken.
Personer med IBS har inte nödvändigtvis mer gas i tarmarna än andra människor. Det som skiljer är att IBS-patienter kan uppleva gaserna som mer besvärande på grund av en ökad känslighet i tarmarna. Detta kan leda till att samma mängd gas orsakar mer smärta och obehag jämfört med hos personer utan IBS.
När vi pratar om gasbesvär i magen handlar det ofta om symptom som bullrig mage, magsmärta och magknip. Många upplever också ökad gasavgång, ibland med obehaglig lukt, samt frekventa rapningar. Trots obehaget är det viktigt att komma ihåg att dessa besvär sällan är ett tecken på någon allvarlig sjukdom.
Hur kan vi minska mängden luft vi sväljer?
För att minska problemen med gaser i magen finns det flera tillvägagångssätt. Ett effektivt sätt är att påverka mängden gas som kommer in i systemet. Genom att tugga maten ordentligt och äta långsamt kan vi minska mängden luft som sväljs. Det kan också vara bra att undvika att tugga tuggummi och suga på hårda karameller, eftersom detta ”tomtuggande” leder till att vi sväljer mer luft.
Rökning är ytterligare en faktor som ökar mängden luft vi sväljer, så att sluta röka kan vara fördelaktigt även ur detta perspektiv. Även stress kan påverka mängden luft i tarmarna, ju mer stressade vi är desto mer luft åker nämligen ner i magsäcken, delvis på grund av andningsmönster.
Kostens roll för gasbesvär vid IBS
Vår kost spelar en betydande roll för gasbildningen i magen. Vissa livsmedel bidrar mer till gasbildning än andra. Vitkål, brysselkål, blomkål, ärtor, vetekli, lök, sorbitol, xylitol och bönor är exempel på livsmedel som kan öka gasbildningen. För personer med IBS kan kostens effekter bli extra påtagliga på grund av tarmens ökade känslighet. Om du dessutom har laktos- eller glutenintolerans kan detta förvärra situationen ytterligare, eftersom näringsämnen som inte bryts ner ordentligt blir föda för gasproducerande tarmbakterier.
Fiberintaget förtjänar särskild uppmärksamhet vid IBS. Trots att fiber ofta rekommenderas för tarmhälsa, kan vissa fibertillskott – även sådana som marknadsförs specifikt för IBS-patienter – faktiskt förvärra gasbesvären istället för att lindra dem.
Hur blir man av med gaserna?
När det gäller att bli av med gaserna som redan finns i systemet finns det egentligen bara två naturliga vägar ut – genom munnen eller genom ändtarmen (en mindre del av gasen kan visserligen tas upp av blodet och lämna kroppen med utandningsluften). Att tillåta sig att rapa eller gå på toaletten regelbundet kan därför vara ett effektivt sätt att minska gasbesvären. Det är värt att notera att mycket gas följer med ut när man tömmer tarmen.
Fysisk aktivitet främjar också mag-tarmfunktionen och kan hjälpa gaserna att ta sig ut ur kroppen på ett naturligt sätt. Det finns vissa läkemedel som kan bidra till att minska gasbesvär tillfälligt, men inga som permanent får gaserna att försvinna från mag-tarmkanalen. Därför kan det handla mer om att hitta sätt att hantera besvären genom anpassade vanor.
I mycket sällsynta fall kan gasbesvären vara ett tecken på en allvarligare sjukdom som till exempel blockerar mag-tarmkanalen. Det är därför viktigt att kontakta sjukvården om man är över 45 år och inte upplevt liknande besvär tidigare, om det finns blod eller slem i avföringen, eller om man snabbt gått ner i vikt eller förlorat aptiten.
PROIBS och andra sätt att hantera gasbesvär
Det värt att påminna om att en medelsvensson släpper sig cirka 20-25 gånger per dag, och att den mesta gasen försvinner utan att vi märker det, inte minst eftersom mycket kommer ut när vi ligger och sover och att endast en liten del av gasen innehåller svavelföreningar som kan lukta. Så även om gasbesvär vid IBS kan vara särskilt obehagliga, är gasbildning en naturlig del av kroppens funktion som i de flesta fall kan hanteras genom anpassade livsstilsförändringar.
För personer som söker kompletterande stöd vid IBS kan PROIBS vara ett alternativ att känna till. PROIBS är en medicinteknisk produkt speciellt utvecklad för behandling av symptom vid IBS såsom magont, uppblåsthet, förstoppning och diarré. Produkten har fått positiv återkoppling från många användare som upplevt lindring av sina IBS-symptom. I användarrecensioner framhävs särskilt produktens effekt på magont och uppblåsthet. Upptäck vad användare säger om PROIBS här. PROIBS finns tillgänglig på alla apotek.
Referenser
https://proibs.se/proibs-recensioner/
https://alltomibs.se/gaser-i-magen
https://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs
William L. Hasler, Irritable bowel syndrome and bloating, https://doi.org/10.1016/j.bpg.2007.03.007.